acupunctuur

De Traditionele Chinese geneeskunde bestaat al duizenden jaren en is gebasseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als een geheel worden beschouwd. Lichaam is geest, is het uitgangspunt van de Traditionele Chinese geneeskunde.

Naaldjes
De prikjes van de dunne naaldjes voel je nauwelijks. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kan er een soort schokje worden ervaren. Dit fenomeen heet de Qi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geprikt. Ik werk in mijn praktijk met steriele naalden voor eenmalig gebruik.  Deze gaan na de behandeling in een afsluitbare naaldencontainer.

De behandeling
Bij de behandeling maak ik gebruik van specifieke ( Acupunctuur ) punten op het lichaam. Bij het prikken van de juiste combinatie van deze punten wordt er een prikkel gegeven, waarmee het lichaam wordt aangezet om zijn natuurlijke balans te herstellen. Ik kijk naar lichamelijke en emotionele aspecten en kan je de samenhang daarvan uitleggen, waardoor je inzicht krijgt in wat voor jouw belangrijk is.

Met informatie over het effect van gewoontes, voeding  en supplementen op de klacht krijg je bovendien handvaten om jouw gezondheid actief te ondersteunen. Tijdens de behandeling kan ik in overleg gebruik maken van TuiNa massage therapie, Moxa, Cupping of Guasha.

Diagnose
Aan het stellen van een goede diagnose besteed ik veel tijd en aandacht. Het eerste consult begint met een uitgebreid intakegesprek aan de hand van een vragenlijst en een pols- en tongdiagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ik inventariseer je klacht(en) en je gezondheid in het algemeen. Dankzij deze uitgebreide kennismaking kan er een diagnose gesteld worden en wordt een behandelplan opgesteld. Na de intake bekijken we samen wanneer we starten met de eerste behandeling. De duur van dit consult is doorgaans 60 minuten. Vervolgbehandelingen variëren van 50 minuten tot 60 minuten

De tongdiagnose
De tong geeft veel informatie over uw gezondheid en is een zeer traditionele en effectieve methode die ik gebruik om ziekten te diagnosticeren. Volgens de Chinese Geneeskunde is je tong het spiegelbeeld van je lichaam. Aan de tong kan je zien hoe de energie- en bloedtoestand op dat moment is. De tong wordt onderverdeeld in verschillende zones. Tevens zijn het aspecten van de tong kleur, vorm, het beslag van de tong van groot belang. Tijdens de intake en vervolg van de behandeling zal ik dit verder uitleggen.

De polsdiagnose
Het voelen van de pols is een van de vier diagnostische methoden om tot een diagnose te komen. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende dieptes. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte en de snelheid te meten, kom ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Goed om te weten
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?  Omdat ieder mens uniek is en zijn eigen genezingsproces doormaakt is het moeilijk van tevoren vast te stellen hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn om de klacht(en) te verhelpen of te verbeteren. In de regel zal een acute klacht sneller te verhelpen zijn dan een chronische klacht. Na 3-5 behandelingen bespreek bespreek ik voortgang en ontwikkeling  met u en stel ik zo nodig het behandelplan bij.                                                                                                   

  • Gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.
  • Vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling.
  • Vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling.
  • Voel je je grieperig en twijfel je of de behandeling door kan gaan, overleg dan, liefst minimaal 24 uur van tevoren.
  • Voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Meld het dus als je   zwanger bent, ook al is het nog pril.
  •  Ook wanneer je zwanger wilt worden, is het verstandig dit te melden.
  • Verder wil ik graag weten of je medicijnen gebruikt en zo ja, welke. Neem bij de eerste afspraak deze informatie mee.
  • Drink na afloop voldoende water om alle vrijgekomen afvalstoffen snel af te voeren.

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van Acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. Omdat bij een Acupunctuur behandeling je gehele energiehuishouding verbetert, zul je je snel fitter en gezonder voelen.