Cupping

Wat is cupping therapie

Cupping therapie is ontstaan in China. Het gaat om het plaatsen van cups op de huid om zuigkracht te creëren. De afzuiging kan genezing makkelijker maken met de bloedstroom doordat het helpt de stroom van “qi” in het lichaam te vergemakkelijken. Een beroemde taoïstische alchemist en kruidkundige, Ge Hong, zou naar verluidt voor het eerst cupping hebben beoefend. Hij leefde van 281 tot 341 na Christus.

Cupping helpt om yin en yang, of het negatieve en positieve, in het lichaam in evenwicht te brengen. Aangenomen wordt dat het herstellen van het evenwicht tussen deze twee uitersten helpt bij de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers en bij het vermogen om de bloedstroom te verhogen en pijn te verminderen.

Cupping verhoogt de bloedcirculatie naar het gebied waar de cups worden geplaatst. Dit kan de spierspanning verminderen, wat de algehele doorbloeding kan verbeteren en celherstel kan bevorderen. Het kan ook helpen bij het vormen van nieuw bindweefsel en het creëren van nieuwe bloedvaten in het weefsel.

Bij welke klachten?

Het doel van cupping kan fysiek of emotioneel zijn. Vanuit onze wervelkolom hebben we zenuwen die elke wervel verlaten en verbinding maken met elk orgaan. De basis van deze zenuwverbindingen is wat hiermee gestimuleerd wordt. Om nog maar te zwijgen over de genezende kracht van bewegende vloeistoffen door het lichaam. Bloed door het lichaam laten stromen is van nature genezend. Bloed houdt ook onze emoties vast, dus het verplaatsen van dingen helpt bij het gevoel van ‘vastzitten’, zowel emotioneel als fysiek.

Cupping wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen. Het kan bijzonder effectief zijn bij het verlichten van aandoeningen die spierpijn veroorzaken.

Omdat de cups ook op belangrijke acupressuurpunten kunnen worden aangebracht, is de praktijk mogelijk effectief bij het behandelen van spijsverteringsproblemen, huidproblemen en andere aandoeningen die vaak worden behandeld met acupressuur. Wanneer je rug helemaal vast zit, kan een cupping massage ook erg effectief zijn.

Een aantal onderzoeken suggereren dat de genezende kracht van deze vorm van therapie meer kan zijn dan alleen een placebo-effect. De onderzoekers ontdekten dat cupping therapie onder meer kan helpen bij de volgende aandoeningen:

  • Huidproblemen.
  • Verteringsproblemen
  • Gezichtsverlamming
  • Hoest en kortademigheid
  • Astma
  • Lumbale hernia
  • Verkoudheden ( acuut / chronisch )
  • Bij syndromen ( = stagnatie van Bloed en Qi in de meridianen door binnendringen van Wind, Koude en Vocht )

Goed om te weten

Na een cupping behandeling is vaak een ronde aftekening te zien van de cups. Deze kan in kleur variëren. De kleuring is geen bloeduitstorting. De mate van kleuring, en de kleur zelf zeggen iets over de stagnatie die omhoog gehaald is. De duur van de behandeling is tussen de 10 en 15 minuten bij volwassen.

Na de behandeling

Doordat de huid druk bezig is met verwerken van de afvalstoffen is het raadzaam om na de behandeling rustig aan te doen en voldoende water te drinken. Bedek de plek de eerste 2 tot 6 uur, pas op met wind en airco, en wacht het liefst ook zo lang mogelijk met douchen. Ga ook de eerste 2 dagen niet naar de sauna