Moxa

Wat is Moxa therapie

Moxa therapie  is een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van Moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.

Dit is dus een aanvulling op een acupunctuurbehandeling en/of TuiNa massage. Moxa  wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de Moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi  stimuleren.

Moxa is een goed middel bij

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt,  bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan Moxa een heilzame werking hebben.

Ook bij littekens kan moxa helpend zijn omdat deze vaak verkleven van binnen waardoor er een trekkend gevoel ontstaat of pijn. Littekens vervagen, worden soepeler en voelen minder pijnlijk aan na een aantal moxa behandelingen. Zowel oude als nieuwe littekens kunnen behandeld worden.
Kleine netwerken van gesprongen adertjes zijn vaak ontsierend en kunnen gevoelig zijn. Ook daarop heeft Moxa goed effect. De adertjes worden minder gevoelig en minder zichtbaar, de huid verbetert.

Overige 

  •   Littekens en kleine gesprongen adertjes
  •   Vermoeidheid
  •   Reumatische klachten
  •   Slapeloosheid
  •   Sneller verdwijnen van blauwe plekken
  •   Het vaak koud hebben