Tuina therapie

TuiNa massage therapie

In China heet lichaamsmassage “TuiNa” wat letterlijk betekent “duw en pak”. TuiNa is samen met kruiden en acupunctuur de belangrijkste therapievorm die in de ziekenhuizen wordt toegepast. TuiNa wordt zowel preventief als curatief toegepast. Het heeft een diepe en krachtige werking die tot doel heeft het lichaam in balans te brengen. Met TuiNa wordt het volledige spier- en skeletstelsel, evenals de inwendige organen gestimuleerd.

Doel TuiNa massage therapie

Bij TuiNa Massage Therapie is het doel  om het Yin en het Yang in het lichaam weer in balans te brengen en de circulatie van Qi, bloed en de vloeistoffen te stimuleren. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen geactiveerd en kan het bij vele ziektes een gunstige invloed hebben.

De behandeling

De behandeling van TuiNa werkt holistisch, met als doel een evenwichtige Qi-stroom door lichaam, geest en ziel. Actieve communicatie is een wezenlijk onderdeel van TuiNa therapie, feedback is een wezenlijk onderdeel van de behandeling. TuiNa massage therapie vraagt fysiek veel van de ontvanger. Ik behandel graag over de huid met massage olie maar eventueel kan het ook over de kleding. Zorg er dan wel voor dat het losse, gemakkelijke zittende kleding; is het liefst van katoen.

Het kan zijn dat bepaalde TuiNa technieken minder prettig aanvoelen, maar ondraaglijke pijn mag het niet veroorzaken. Na de massage zullen weefsels en spieren plezierig ontspannen en verkwikt aanvoelen.

TuiNa kan soms geblokkeerde emotionele energie vrijmaken, waardoor de ontvanger zich huilerig of geëmotioneerd kan voelen na de massage. Erken deze gevoelens , en laat ze dan los. Tijdens de behandeling kan ik in overleg  gebruik maken van Acupunctuur, Moxa, Cupping of Guasha.

Diagnose

Aan het stellen van een goede diagnose besteed  ik veel tijd en aandacht. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Als je voor de eerste keer bij mij in de praktijk komt, praat ik uitgebreid over jouw klachten. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als je een vrouw bent, vraag ik naar het verloop van jouw menstruatiecyclus. Ook wil ik weten over jouw dagindeling,  werkzaamheden en emotionele aspecten. Deze informatie geeft mij een goed beeld van jouw dagelijkse functioneren. En daaruit kan ik afleiden hoe het is gesteld met jouw energiebalans

De tongdiagnose 

Jouw tong geeft veel informatie over jouw gezondheid en is een zeer traditionele en effectieve methode die ik gebruik om ziekten te diagnosticeren. Volgens de Chinese Geneeskunde is je tong het spiegelbeeld van je lichaam. Hieraan kun je zien hoe de energie- en bloedtoestand van iemand de laatste tijd is. De tong wordt onderverdeeld in verschillende zones. Tevens is het aspect van de tong kleur, vorm, het beslag van de tong van groot belang.

De polsdiagnose

Het voelen van de pols is een van de 4 diagnostische methoden om tot een diagnose te komen. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, kom ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

goed om te weten

Wilt u een TuiNa behandeling ondergaan, dan zijn de volgende punten van belang:

  • gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling
  • vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling
  • vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling
  • zorg dat u iets eet voor de behandeling
  • voelt u zich grieperig en twijfelt u of u behandeld wilt worden, overleg dan, liefst minimaal 24 uur van tevoren.
  • voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Meld het dus als u zwanger bent, ook als het nog pril is
  • wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig dit te melden
  • verder wil ik graag weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke en of u overgevoelig bent voor injecties en dergelijke. Neem bij de eerste afspraak uw medicijnen mee.